Ja pots deduir-te l’IVA de la teva llar si ets autònom i teletreballes a Vic

El teletreball s’ha convertit en una realitat per a molts empleats i autònoms en l’actualitat. Segons l’Informe Flash Dades de Teletreball 2022, un 13,5 % de les persones entre 35 i 54 anys fan teletreball, mentre que aquest percentatge arriba al 12,1 % en aquells majors de 55 anys.

No obstant això, fins fa poc, els treballadors per compte propi no podien deduir-se a l’IVA les despeses relacionades amb la seva llar. Però això ha canviat.

La darrera modificació realitzada pel Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) ha obert la porta perquè els autònoms que fan teletreball puguin deduir-se l’IVA dels subministraments de la seva llar, almenys la part proporcional que destinen a la seva activitat econòmica.

La modificació del TEAC per als autònoms que fan teletreball a Osona

Aquesta modificació suposa un canvi significatiu per als autònoms. Fins al moment, podien deduir-se part dels rebuts de llum, internet, gas, etc., en funció del percentatge de metres quadrats de la llar que es destinaven a l’activitat professional. No obstant això, no podien deduir-se l’IVA d’aquests rebuts.

La modificació del TEAC es va produir després que el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) considerés que la llei de l’IVA no era coherent amb la Directiva europea de l’IVA. Segons aquesta directiva, les despeses destinades al negoci es poden desgravar de manera proporcional, el que implica calcular quin percentatge de la llar s’utilitza per desenvolupar l’activitat econòmica.

No obstant això, l’Agència Tributària encara no ha establert les condicions per mesurar aquestes despeses. Per tant, serà necessari esperar a què es pronunciï per resoldre els dubtes sobre com calcular el percentatge per deduir-se en l’IVA les despeses de la llar.

deducció iva de la llar autònoms

Condicions perquè els autònoms puguin deduir-se l’IVA de la seva llar

Una de les condicions essencials és que els autònoms desenvolupin la seva activitat professional a la seva llar, és a dir, que facin teletreball. No obstant això, només podran deduir-se certs serveis, com aigua, llum, gas, telèfon fix i internet.

És important especificar quina part de la llar es destina al treball, ja que aquests serveis no només seran professionals, sinó també personals. Per exemple, si un autònom té una llar de 70 m2 i destina una habitació de 15 m2 al desenvolupament de la seva activitat professional, el percentatge de deducció seria del 6,42 %.

Esperant les directrius de l’AEAT

La incertesa sorgeix en quant a com l’AEAT determinarà l’ús de cada subministrament per aplicar el percentatge corresponent de deducció d’IVA. Com que l’aigua, llum, gas, telèfon i internet tindran un ús mixt, tant professional com personal, serà necessari esperar a veure quines solucions s’adopten al respecte.

Conclusions

El teletreball i tenir el domicili fiscal a la llar són pràctiques cada vegada més habituals en l’actualitat. La modificació del TEAC per permetre la deducció en l’IVA de les despeses de la llar és un primer pas important per reconèixer i adaptar-se a aquesta nova realitat laboral.

Contacta amb Arderiu comptables:

Som el teu comptable de confiança a Vic i Manlleu. Estem aquí per ajudar-te amb la teva comptabilitat i facturació.

Explora altres artícles

×